zondag 26 augustus 2012

Kleine werkjes

Ik ben gevraagd om op de pompoendag  Kasterlee in oktober te gaan staan.Heb niet veel kleine werkjes meer en dit is ook een gelegenheid om mijn overschotjes zelf geverfde stof op te gebruiken
 De werkjes meten  13 op 18 cm.
Ben nu aan een reeks bezig die van een heel andere orde is.
Met deze vorm ga ik nog wat verder spelen.
 

donderdag 23 augustus 2012

Vormen

Nu de drukke maand september er gaat aankomen ( ben elke donderdag,vrijdag,zaterdag en zondag aanwezig op de tentoonstelling " Het geweven woord") heb ik er nu van geprofiteerd om wat te experimenteren met vormen. Ik heb altijd graag mijn kleding , juwelen of handtassen zelf gemaakt.
Deze " ronde" vorm is een vestje dat je aan beide kanten kan dragen. Ik heb het eerst in stof gemaakt want eigenlijk is het oorspronkelijk patroon om in vilt te maken. ( als ik nog eens heel veel tijd heb)
Deze speld erbij gemaakt. Vijf cirkels in een leuk stofje. In de helft stijken en dan nog eens. Aan de ronde kant de vijf blaadjes aan elkaar fronsen en vast zetten. Een knoop in het midden en aan de achterkant de speld.

maandag 20 augustus 2012

Leuk boek

Voor de moment verplicht ik mezelf om zo een tiental pagina's per dag na te lezen. Ik heb één item moeten namaken omdat er een fout stond in het boek en de vertaalster dit al een geluk had opgemerkt. De inhoudelijke correctie van textielboeken te mogen doen is zeer leuk en zo kom ik ook in contact met boeken die anders aan mijn aandacht zouden ontsnappen.

vrijdag 17 augustus 2012

Het geweven woord

Ik ga nog wat foto's laten zien van werken die aanwezig gaan zijn want ik ben boos op de organisatie van 2012. Dinsdag ben ik nog wat affiches en flyers gaan halen op het stadhuis en alles zit nog netjes in dozen.Voor de moment is het "Turnhout kermis" en is er veel volk in de stad. Het zou dus wel aangewezen zijn dat ze eindelijk met de reclame beginnen!!!
Al een geluk hebben er lieve mensen uit de textielwereld al aandacht aan besteed. Je wordt op de duur zo moedeloos om iets te organiseren als er vanuit de stad geen aandacht aan wordt gegeven.
Genoeg gezeurd en hier enkele stukken uit de collectie van Gi Mateusen die de hele tentoonstelling organiseerd.
Wordt bij een huwelijk gedragen en is gans uit kleine pareltjes gemaakt.
Ghanese kentedoek. Wordt in panden geweven
Een verzamelaar van de op boombast verwerkte symbolen, gemaakt door de pygmeeën, verkoopt deze werken. Ze zijn eenvoudig maar prachtig.
Kan het niet laten om de verzameling Mola's van Els Mommers nog eens te laten zien.

maandag 13 augustus 2012

Het geweven woord, een tentoonstelling over symboliek in textiel

Vandaag ben ik voor de eerste keer gaan kijken naar de opbouw van de tentoonstelling. De meeste mola's hingen al op en vormen een prachtig geheel. Ik heb ook vernomen dat de meeste Mola's te koop zijn en heb voormezelf ( eerste keuze) een vervroegd verjaardagskado uitgekozen.
Deze heb ik gekozen voor de kleuren maar ook omdat er veel applicatie en borduurwerk inzit.
De geometrische ontwerpen staan eigenlijk het dichtste bij het ontstaan van de Mola's. Een hele tijd geleden me hier aan gewaagd.

Voor de workshop heb ik een eenvoudig patroon moeten zoeken want er zijn dames bij die nog nooit hebben genaaid. Ik heb in één van mijn boeken het patroon van de papegaai genomen en het patroon laten vergroten . Hij is nog niet helemaal af want moet ook nog kunnen laten zien hoe het moet.
Ik heb vandaag ook mogen genieten van de aankomst van de werken van de pygmeeën. Zij schilderen hun symbolen op boombast. Ook deze werken zijn te koop Volgende keer neem ik mijn fototoestel mee zodat ik iedereen kan laten watertanden.
Het geweven woord is te zien in de leegstaande bibliotheek bij cultuurhuis de Warande , van 31 augustus tot 30 september
Alle dagen open van 10 tot 17u. Maandag gesloten ( gratis)


donderdag 9 augustus 2012

Tussendoortje 2

Vandaag weer een aanvraag binnen gekregen om een correctie te doen van een textielboek. Leuk werk maar je moet soms wel een proefje maken om te zien of de vertaling juist is.
Voor de verjaardag van een vriendin had ik het boek " Juwelen haken" gekocht. Ik heb er wat in zitten neuzen en heb van één voorbeeld wat zitten haken voormezelf .

maandag 6 augustus 2012

Tussendoortjes 1

Voor de moment ben ik de lapjes van mijn Kaffe Fassett aanelkaar aan het zetten en heb wat baantjes over. Ik heb er nog wat lqol van gemaakt. Ik heb ook eindelijk een ontwerp gemaakt voor mijn volgend werk.Nu stofjes zoeken en testen verven voor de ontbrekende stof.

vrijdag 3 augustus 2012

Manifesta 9


De tentoonstelling wil een dialoog creëren tussen verschillende lagen van kunst, erfgoed en geschiedenis. Ik had op voorhand mijn twijfels want sommige moderne kunst is voor mij soms te moeilijk. Toch ben ik aangenaam verrast geweest .
De tentoonstelling gaat door in de oude mijn van Waterschei in Genk. Steenkool en mijnwerkers komen regelmatig terug in de werken.
www.catalog.manifesta9.org
Ik toon enkele  werken waar er textiel in verwerkt is .
Eva Gronbach gebruikt mijnwerkerskleding.
Ni Haifeng liet enkele tonnen textielresten aan elkaar naaien zodat er een groot, massief; nutteloos object ontstond , waarmee het productieproces belangrijker is dan het eindproduct.
Je ziet de naaimachine staan zodat je ook aan het kunstwerk kan meewerken.

Ana Torfs heeft onderzoek gedaan naar synthetische kleuren die uit koolteer verkregen zijn. De afdrukken in deze installatie zijn geïnspireerd op een handelscatalogus van de Bayer verffabriek uit 1910.
Oude merklappen met spreuken in talen van de verschillende nationaliteiten van de mijnwerkers.
Femke heeft ook een klein steentje mogen bijdragen. Ze staat hier voor een oude kaart van de mijn en Genk. De restauratie is van haar hand. Ik kon geen goede foto nemen want overal hingen er lampen of de vensters weerspiegelde erin. De kaart zal permanent in het mijnwerkersmuseum te zien zijn.

Deze maand staan er nog enkele tentoonstelling op het programma en blijft mijn werk even liggen.