vrijdag 26 oktober 2012

Drukken met zilverpapier

Vandaag hebben enkele dames in Kalmthout mooi werk gemaakt.
Bij thuiskomst moest alles weer uitgepakt worden en heb nog een drukplaat gemaakt om er kerstkaarten van te maken.
Je neemt een stukje karton en plakt er dingen op die relief geven. Zelf heb ik gekozen voor een alternatieve kerstboom en sterren.
Daarna plak je zilverpapier erover en ga je met je vinger zachtjes langs alle hoekjes en kanten.
Drukken op een zachte ondergrond en ik duw aan met een deegrol.
Je werk wordt beter na een paar keer omdat het zilverpapier telkens beter rond de voorwerpen gaat zitten. Niet te veel verf en als je sommige details beter wil laten zien kan je met keukenrol of krantenpapier wat verf weg halen.
Na enige drukken te oefenen weet je waar de verf het meest blijft hechten .

Deze voldoen voor me en nu kan ik er mee verder.
Morgen ga ik nog wat verder met de plaat die ik deze morgen gemaakt heb.
Er is een paar keer mee gedrukt en nu komen de blaadjes goed te voorschijn.

Je kan met deze platen ook op papier drukken ( heb het eigenlijk zo geleerd)en dan zijn de lijnen veel scherper. Hopelijk zie ik binnen kort wat werk van iemand anders die deze techniek heeft geprobeerd!

woensdag 24 oktober 2012

Dijanne Cevaal

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 november komt Dijanne Cevaal nog een keer naar Belgie.
Haar workschop gaat door in Kalmthout. Laat haar foto's zien .
Je kan kiezen tussen "Form and Variation" or Free machine Applique or Tifaifai.Laat iets weten of anders neem contact met haar op.


maandag 22 oktober 2012

Leuke zondag

Nieuwe contacten gelegd en veel volk gezien.
 
 op een pompoenmarkt draait alles natuurlijk rond de pompoen en wat een feest voor het oog.
 
Overal was er ook lekker snoepgoed aanwezig en heb niet kunnen weerstaan.

vrijdag 19 oktober 2012

Papier biënnale Rijswijk

Nog tot 25 november is er weer de papier biënnale. Ik sta altijd versteld wat mensen kunnen maken met zo weinig materiaal.
Het werk van Johnny Berens heeft mij het meest geraakt. Zijn werk bestaat uit zelfgeschept papier waarin onder ander schelpengruis, haaientanden en nylondraad zijn opgenomen. Het is net echt.



In het werk van Katsumi Hayakawa  zie je parallel tussen de plattegrond van een moderne stad en het moederbord van de computer. Zeer fijn werk.
 

Michael Hausmeyer gebruikt de rekenkracht van de computer. Deze kijkdozen zijn lasergesneden 2.700 karton vellen. Indrukwekkend!

Er is nog zo veel meer te zien en het museum is ook een stukje verbouwd.
Kijk al uit naar het volgende jaar wanneer er weer een textiel biënnale is.

dinsdag 16 oktober 2012

Voorbeelden

Nu ik zondag in Kasterlee op de pompoendag ga staan met een klein standje, heb ik wat moeten zoeken of ik nog proeflapjes had met Trapsuutjies textielverf. Ik heb wat pakketjes verf te koop maar ik kan tijdens de markt geen voorbeelden maken.
Ik heb voorbeelden gevonden van stempelen maar heb nog veel zwarte verf en heb er enkele nieuwe gemaakt. Omdat ik veel druk met zilverpapier en karton ( een laag karton, daarop vb. bladeren, stokjes - alles wat relief geeft) daarna  een laag aluminiumfolie, zachtjes met je vinger aandrukken. Ik breng de verf met een borstel aan en dan met krantenpapier de meeste verf eraf halen. Dit afhalen is eigenlijk het moeilijkste ,maar na veel deze techniek te gebruiken weet je na een tijdje wanneer het goed zit.
Ik heb nog een druk gemaakt op papier. Je kan je voorbeeld een paar keer gebruiken maar mits je telkens je drukplaat moet reinigen ,gaat deze niet zo lang mee.

zondag 14 oktober 2012

Zonder ongelukken

Deze keer heb ik mijn voorzorgen genomen. Wat ik bij de blauwe doek er niet bij heb gezegd is dat ik een fles met verf heb laten vallen en de pas geverfde muur, mijn kast en de vloer een blauwe kleur hadden.( Walter heeft alles weer mooi opgelost)
Volgende zondag is het pompoendag in Kasterlee en mits ik nog een doek nodig heb om op mijn tafel te leggen, ben ik beginnen zoeken in mijn staaltjes naar " een pompoenkleur".
Toen ik de doek zag hangen was ik bang dat de doek veel te rood zou zijn.
Na wassen en drogen ben ik tevreden over de kleur.
Wat in het druipwater zat is nog buiten aan het drogen. Kan er hier en daar wel kaarten uit halen.( valt wat tegen)
Dames nog eens bedankt voor de leuke verrassing en het vele leesplezier.
Iedereen staat er wel niet op maar ik bedankt IEDEREEN!!!!


woensdag 10 oktober 2012

Andere liefde

Iedereen die me kent weet dat naast mijn eerste liefde voor textiel , boeken op mijn tweede plaats staat. Ik heb van Mirjam Rotenstreich ( moeder van Tonio ) een mail gekregen om te stemmen op het boek van haar man A.E.Th. van der Heijden.
Als je op het net zit krijg je wel meer aanvragen om dit of dat op je blog te zetten maar dit heeft voor mij een bijzondere betekenis. Niet alleen heeft het boek me zeer diep geraakt, wij hebben zelf bij twee van onze naaste vrienden gezien wat een inpact het heeft op het gezin , een kind te verliezen in een verkeersongeval.
van der  Heijden heeft een requiemroman geschreven over zijn zoon en wil aan Tonio een stem geven over het graf heen. Moest hij de prijs winnen gaat het geld naar de " Vereniging van verkeersslachtoffers"
Je kan stemmen op https://nspublieksprijs.nl 

zaterdag 6 oktober 2012

Van alles

Mijn lappen die uit het druipwater zijn gekomen kan ik allemaal gebruiken. Ik heb al twee kleinere werkjes gemaakt waar je de kleuren goed kan zien.
Ik heb dan maar verder gewerkt en nog wat werkjes gemaakt van lapjes die ik nog had liggen.
Donderdag naar Enghien geweest. De Belgische quilt stelt hier gans het weekend tentoon. Het traditioneel quilten is nog steeds veelvuldig aanwezig.
Ik vond dat mijn en enkele andere quiltjes een beetje verloren hingen tussen al dat traditionele werk.
Zaterdag naar de voorstelling van het nieuwe seizoen van atelier metamorfose gaan kijken . Er kan gevilt, papier scheppen, juwelen maken en nog meer gevolgd worden . Je kan inlichtingen vragen textielmetamorfose@gmail.com
Ik heb er een schrijver, dichter ontmoet die me gevraagd heeft om een monumentaal werk te maken bij één van zijn gedichten.( later hier meer over)
Volgend weekend stellen twee leden van metamorfose  Karin Machielsen en Danny Dierckx tentoon in " De schuur" in Gierle.
Morgen is het open bedrijven dag en ik ben uitgenodigd door oud leerlingen van " de groene varen" ( een academie voor mindervalide )
Zij werken op een beschutte werkplaats en willen me heel fier laten zien waar ze werken.


woensdag 3 oktober 2012

Verticaal verven

Met dank aan Nienke!  http://verfvirus.blogspot.be
Wat een leuke manier om een groot stuk te verven. Ik heb nog een hoop oude lakens liggen en het is gelukt om een gans laken in één keer te verven.
Ik heb de kleuren turquoise, woestijnroos en een klein beetje onyx gebruikt.
Ben best tevreden met de lap ( die ik nog moet strijken) en nu afwachten hoe de kleinere lapjes uitdraaien die ik in het afdruipwater heb gelegd.

dinsdag 2 oktober 2012

Gekregen

Deze mooie oude stempel heb ik gekregen. Ga nu een hedendaagse bestellen want ik vrees als ik met deze stempel ga werken , de verf er toch hier en daar opblijft.
De betekenis heb ik in een oud boek gevonden en langs de kant staan allemaal variaties.